Muzeum čokolády Choco-Story je v Praze od roku 2008. Patří do rodiny muzeí s pobočkami v Belgii, Francii a Mexiku. Svojí unikátní soukromou sbírkou je naprosto jedinečné a nemá v České republice obdoby. Toto muzeum nacházející se nedaleko Staroměstského náměstí jsme ve středu, 17.5. navštívili.
Nejprve jsme si prohlédli expozici s historií výroby kakaového nápoje a čokolády sahající daleko do historie na americký kontinent. Mayové a Aztékové byli prvními národy, které kolem roku 1000 př.n.l. objevily kouzlo kakaových bobů. Potvrdily to archeologické výpravy, které mimo jiné objevily náčiní k přípravě kakaa a pohárky k jeho konzumaci v tekuté podobě. Světlo světa opět po mnoha staletích spatřila i mayská keramika, dekorovaná motivem kakaovníku. Od 7. do 16. století používaly staré civilizace kakaové boby především jako platidlo, což dokazuje, jak byly ve své době ceněné. Byly považovány za dar od bohů, a nápoj připravovaný z kakaového prášku a vody pili pouze vyvolení během rituálních obřadů. Dokonce byl podáván nejkrásnějším otrokům, vybraným jako lidské oběti pro aztécké obětní rituály, aby zmírňoval jejich smutek z blížící se smrti. Tento nápoj měl ale k horké čokoládě, jak ji známe dnes, ještě hodně daleko – byl velmi hořký, pěnivý a většinou se dochucoval exotickým kořením, například vanilkou, pepřem nebo chilli. Možná to nezní příliš lákavě, ale poslední aztécký vládce Montezuma byl schopen denně vypít až čtyřicet šálků tohoto povzbuzujícího nápoje, kterému byly přisuzovány i léčivé účinky. Po shlédnutí filmu s historií tohoto nápoje jsme se přesunuli k praktické části, kdy jsme se podívali na výrobu belgických pralinek, které jsme také ochutnali a pak už se děti přesunuly do "kuchyně" muzea a vyrobily si vlastní čokolády, které si pak odnesly domů.
Nahrávám data...
Copyright © 2017 - 2024 | 7. ZŠ a MŠ Kladno &   Vitalex Computers s.r.o. - Tvorba školních webů | Prohlášení o přístupnosti | Cookies